Nakit Akış Tablosu

Nakit Akış Tablosu Nedir? Nasıl Hazırlanır? Örnek ve Excel

Nakit Akış Tablosu Nedir?

Nakit Akış Tablosu, belirli dönem içerisinde işletmelerin sağladıkları nakit girişlerini ve nakit çıkışlarını gösteren finansal bir tablodur. İşletmenin sahip olduğu likiditeyi takip etmek ve değerlendirmek için önemli bir rol oynamaktadır. Tablo üzerinden önceki dönem veya baz alınan dönem ile kıyaslama yapılabilir. Bu şekilde şirketin nakit pozisyonundaki değişimler izlenebilir. İşletmenin mali sağlığını değerlendirmek ve gelecekte izlenecek yol için kritik bilgileri içerir.

Nakit Akış Tablosu Nasıl Hazırlanır?

Nakit Akış Tablosu, 3 ana bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler nakit giriş ve çıkışlarının hangi faaliyetler sonucu gerçekleştiğini gösterir.

  1. İşletme Faaliyetlerinden Nakit Akışları
    İşletmenin ana faaliyeti içerisinde gerçekleşen nakit akışlarını kapsar. Örnek olarak siz defter üreten bir firmaysanız, defter üretmek için yaptığınız hammadde, ara mal vb. giderler ile defter satışlarınızdan gelen nakit girişleri işletmenin ana faaliyetinden sağlanan nakit akışları içerisinde değerlendirilir.;
  2. Yatırım Faaliyetlerinden Nakit Akışları
    İşletmelerin uzun vade amacıyla yaptığı yatırımlarının alım ve satımı sonucunda gerçekleşen nakit akışlarını içerir. Örnek olarak işletme yatırım amaçlı aldığı bir binanın satışını gerçekleştirdi. Bu durumda gerçekleşen nakit akışı, yatırım faaliyetlerinden nakit akışları içerisinde değerlendirilir.
  3. Finansman Faaliyetlerinden Nakit Akışları
    İşletmelerin finans alanı içerisinde gerçekleşen nakit akışlarını içerir. Sermaye artışları ve azalışları, borç ödemeleri, verilen borçların tahsilatları, kar payı ödemeleri gibi faaliyetlerden gerçekleşen nakit akışlarını içerir.

Nakit Akış Tablosu Örnek

Nakit Akış Tablosu Yorumlama

Yukarıda örnek olarak verilen nakit akış tablosunu yorumlayalım.

İlk olarak İşletme Faaliyetlerinden Nakit Akışlarını inceleyelim.

Baz dönem ile kıyaslandığında nakit girişlerinde artış bulunmakta. Faaliyetler işletmenin faydasına yönelik yönetilmekte olup nakit girişlerinde artış yaratabilmektedir. Ayrıca bu durum işletmenin ödeme aldığı müşterilerinin ödeme gücünün yüksek olduğunu gösterir. Ek olarak gerçekleşen artışın enflasyon oranı ile de kıyaslanması önemlidir. Eğer enflasyon oranı üstünde bir faaliyetlerden sağlanan nakit akışı mevcut ise işletme için gayet olumludur. Enflasyon ile doğru orantılı gitmesi ise şirketin konumunu koruduğu yorumu yapılabilir. Enflasyondan oranından düşük bir artış mevcut ise işletme müşteri portföyünü genişletmeli ve daha iyi bir pazarlama stratejisi izlemelidir.

İkinci olarak Yatırım Faaliyetlerinden Nakit Akışlarını inceleyelim.

Tablo incelendiğinde şirketin yatırım amaçlı nakit harcamasının fazla olduğu yorumu yapılabilir. Ancak yatırıma harcanan nakit çıkışları olumsuz görülmemelidir. Yatırımlar duran varlıklar kalemlerinde gerçekleşiyor ise bu durum şirketin gelecekte kazancını artırmaya yönelik veya ar-ge yatırımına harcadığı giderle olarak değerlendirilebilir. Şirketin izlediği yatırım harcamaları ilerleyen dönemlerde şirketin faydasına yönelik getiriler sağlayabilir.

Menkul kıymetler ise şirketin parayı atıl bırakmayarak yatırım yapmasıdır. Menkul kıymetlerden sağlanan nakit akışlarının pozitif olması beklenir. Negatif olması şirketin menkul kıymetlerden zarar etmesi anlamına gelebilir. Ancak şirket menkul kıymetlerden kazanç sağlamalıdır.

Finansman Faaliyetlerinden Nakit Akışları

Şirketin bir önceki döneme göre finansman faaliyetlerinden nakit akışlarında negatif değer bulunmakta. Bu durum borçların ödenmesi tarafından olumludur. Ancak borç her zaman kötü bir durum değildir. İşletmeler sürekli olarak finansmana ulaşılabilir olmalıdır. Eğer azalışın sebebi işletmenin finansmana ulaşamaması ise bu durum oldukça kötüdür. Bir nevi bankaların kredi vermemesi gibi düşünebilir. Ancak şirket yüksek finansman giderlerini kısmak amacıyla likiditeyi azalmış ise bu oldukça olumludur.

Sermaye artışı şirket için oldukça önemlidir. Örnek incelendiğinde şirket sermaye artışına gitmemiştir. Bu durum negatif olarak değerlendirilebilir. Ancak tüm detayları iyi incelemek gerekir.

Nakit Akışları Tablosu Excel Dosyası

Sizler için örnekte paylaştığımız nakit akışları tablosunun excel formatını hazırladık. Aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz.

Nakit Akışları Tablosu Videolu Anlatım

Diğer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir